14.01.20221min

Зеленський запропонував тристоронні переговори з Байденом та Путіним: у Білому домі відреагували

0902f6a237ea7348c0489240482a9edf

Президент України Володимир Зеленський хоче провести тристоронні переговори з лідерами США та Росії Джо Байденом та Володимиром Путіним. Таку пропозицію він висловив американському колезі.

Про це 14 січня заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак під час спілкування із директором Євразійського центру Atlantic Council Джоном Хербстом. Саміт може відбутися у режимі відеоконференції – у такому форматі Байден вже спілкувався із Путіним 12 грудня.

Єрмак зазначив, що у США ідею сприйняли з цікавістю. Наразі очікується реакція з російської сторони.

“Ми думаємо, це може спрацювати”, – сказав голова ВП.

Також Єрмак зазначив, що Київ очікує на початок консультацій з Росією, США та Німеччиною з питання транзиту газу через Україну.

Незабаром речник Білого дому Джен Псакі на брифінгу сказала, що подальший розвиток ситуації залежить від Путіна. Він має обрати або шлях діалогу, або ескалації та подальших санкцій. Вона кілька разів наголосила, що Росія сама має зробити вибір.

“Ми готові незалежно від того, що вони вирішать. Якщо вони вирішать вторгнутися в Україну, економічні наслідки будуть далеко за межами 2014 року. Якщо вони вирішать, що захочуть брати участь у дипломатичних розмовах та переговорах, ми відкриті. І ми сподіваємось, що вони це зроблять”, – сказала Псакі.