27.12.20201min

ЄС починає масову кампанію з вакцинації від Covid-19

photo_2020-12-27 18.00.13

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила в суботу, 26 грудня, що вакцину компаній Pfizer-BioNTech доставили до усіх, 27 країн-членів ЄС.

Першими країнами у континентальній Європі, що розпочинають вакцинацію у неділю, стали  Німеччина, Франція, Австрія та Італія.  В Іспанії та Болгарії також запускають кампанії з вакцинації в неділю. У Бельгії і Люксембургу розраховують почати вакцинацію 28 грудня, в Нідерландах, як очікується, – з 8 січня. Пріоритет надається категоріям громадян з груп ризику, зокрема, літнім людям.

Транспортування вакцини є дуже важливою місією для кожної країни, аби зробити все досконало і унеможливити псування препарату. Вакцину необхідно транспортувати за так званою системою «холодного ланцюга», який має такі етапи:

1. Вакцину надсилають до країни призначення
  2. Вантажівка-рефрижератор відвозить її до морозильного складу, де вона зберігається до 6 місяців при температурі -70°C
  3. Вакцина має бути розкладена по окремих пакетах з сухим льодом та розподілена між центрами вакцинації

Після доставки вакцина може зберігатися до 5 днів у холодильнику при температурі від 2 до 8 градусів за Цельсієм.

Кампанія з вакцинації починається на тлі поширення нового штаму коронавірусу. Його зафіксували вже у кількох країнах ЄС, Канаді та Японії, а найбільше поширення  зафіксоване у Великої Британії.

Нагадаємо, Україна поки що тільки веде переговори про закупівлю вакцини, яка вже схвалена ЄС. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці у Фейсбук, уряд працює над тим, аби у 2021 році Україна мала більше вакцин ніж обіцяних 8 млн доз вакцини від Covax. Кампанія з вакцинації, за найоптимістичнішими оцінками українських чиновників, почнеться не раніше травня 2021 року. У МОЗ кажуть, що першими мають бути щеплені медпрацівники, особливо з інфекційних лікарень, які працюють з хворими на Covid-19, військові на Донбасі, соціальні працівники, поліція, Нацгвардія, мешканці та працівники інтернатів для людей похилого віку, люди від 65 років, які мають супутні захворювання, а також освітяни.