11.12.20201min

Вакцина для України: відставання на рік

vakcina-ot-covid

Велика Британія першою розпочала вакцинацію від СOVID-19 препаратом Pfizer/BioNTech. Коли і на що сподіватися Україні?

Першою людиною у світі, якій зробили щеплення повністю випробуваним препаратом у рамках програми масової вакцинації, стала 90-річна жінка з Північної Ірландії. І цей факт став вагомою віхою у боротьбі людства з новою напастю. Майже рік провідні науковці з десятків країн билися над розробкою протидії COVІD-19, і першою в цій гонці стали американські дослідники з  Pfizer/BioNTech. На сьогодні це не єдиний препарат, який довів свою ефективність та безпечність у ході випробувань. Близька до масового застосування і експериментальна вакцина mRNA-1273 компанії Moderna Inc, яка заявила, що в ході заключної стадії тестів її доробок показав ефективність 94,5%. Moderna  вже подала запит на отримання ліцензії в США і Європі, а також заявку на екстрене використання – це запит на початок застосування препарату, не чекаючи завершення всіх перевірок його впливу на організм.  Масову вакцинацію розпочато і в Росії, попри те, що тамтешній препарат «Спутнік V» неросійськими фахівцями здебільшого сприймається з насторогою через брак інформації як про його ефективність, так і щодо нешкідливості для людини.

Саме з таких міркувань Україна не поспішає купувати російську вакцину. Так,  прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю Українській правді розповів, що такий варіант не є прийнятним, оскільки вона ще не пройшла належних випробувань.

“Щодо російської вакцини, навіть якщо не зважати на геополітичні моменти, то вона не пройшла третьої стадії клінічних випробувань. Тобто вона не може бути використана в Україні, так само як у розвинутих країнах”, – сказав прем’єр-міністр. Він також зауважив що 3 клінічна стадія випробувань є наймасовішою і саме після неї стають зрозумілими всі ризики й загрози препарату.

Україна очікує отримати першу партію вакцин від альянсу COVAX наприкінці першого початку другого кварталу 2021 року, про це заявив виконувач обов’язків глави Центру громадського здоров’я Ігор Кузін». Він розповів, що в Україні є наразі 9 пріоритетних груп, які мають його отримати першими, тому сам препарат з’явиться в аптеках восени 2021 року. Але перед тим як отримати вакцину, держава має пройти аудит можливостей до зберігання вакцини та представити план реновації холодильників.  За словами Кузіна, в Україні передусім вакцинують від коронавірусу 20 млн громадян. Першими мають вакцинувати людей, які входять до груп ризику – це  освітяни, медичні працівники, співробітники Національної поліції. Також першочергово вакцинуватимуть людей за віком та станом здоров’я.

«У середньому при максимальному залучені вони зможуть вакцинувати приблизно 800 тисяч людей за місяць. Якщо залучати стаціонарні кабінети щеплення, тоді буде ще плюс мільйон вакцинованих людей за місяць», — зазначив Кузін.

Однак, це наразі лише плани, які можуть, м’яко кажучи, неп здійснитися. Так Кабмін  планує витратити на закупівлю вакцини 2,6 млрд гривень, тобто менше 100 мільйонів доларів. Виходить, щоб провести дворазову вакцинацію, як це має бути у випадку з препаратом від Pfizer/BioNTech, цих грошей вистачить лише на 2 мільйони осіб – і це в кращому разі. На які гроші буде куплено згадані десятки мільйонів доз поки що незрозуміло.  Варто додати, що гроші – не єдина проблема. На сьогодні у світі просто не вистачає самої вакцини. Багаті країни скуповують величезні партії препаратів від Covid-19, в результаті чого країнам з менш розвиненою економікою їх може не вистачити, заявила коаліція НКО People’s Vaccine Alliance. Там посилаються на дослідження, проведене компанією Airfinity, в якому проаналізовано домовленості між вісьмома виробниками вакцин і урядами розвинених країн. З аналізу випливає, що розвинені країни, де живе 14% населення планети,  станом на листопад закупили 53% всіх світових запасів перспективних вакцин. Через це 67 держав тепер ризикують зіткнутися з дефіцитом.

Отже, з такими передумовами західних вакцин в Україні або не буде зовсім, або вони з’являться тільки тоді, коли надійдуть у вільний ринковий оборот тобто не раніше кінця 2021 року. Пересічним громадянам залишається невеликий вибір, щоб убезпечитися. Або на вакцину, призначену для країн третього світу – на цю роль зараз претендують китайська і російська вакцини. Або розраховувати на медичний туризм, сподіваючись прищепитися десь в країнах Європи, коли це стане можливим.

Щоправда, ситуація може різко змінитися, якщо основні гравці відкриють патенти і розкриють технології. Тоді ті ж Китай з Індією за кілька місяців налагодять масове виробництво і, можливо, почнуть продавати вакцину всім охочим. У найбільш сприятливому варіанті виробництво  препаратів від COVID-19 вдасться налагодити і в Україні. Однак такої перспективи нині навіть не розглядають. Українцям залишається лише чекати і сподіватися на те, що хвороби вдасться уникнути або, як варіант, перенести її в легкій формі, виробивши до вірусу власний імунітет.