30.12.20201min

У “Слуг народу” назвали головні досягнення Ради у 2020 році

picture2_ideja-o-vozobnovl_364650_p0

Відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, прийняття законів про деривативи та про внутрішній водний транспорт, а також завершення першого етапу реформи децентралізації можна вважати історичними досягненнями Верховної Ради в 2020 році, сказав глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в коментарі агентству «Інтерфакс- Україна”.

«Якщо проаналізувати наші власні очікування і реалізацію, то виконали ми нашу програму приблизно на 70%. Досягнення, які можна вважати історичними, – це в першу чергу, відкриття ринку землі, чого упродовж 30 років не могла зробити жодна політична сила, це також прийняття закону про внутрішній водний транспорт, оскільки у нас це питання не було врегульоване, то річка в Україна була завантажена лише на 5%, тоді як в сусідній країнах – це 30-35%, а взагалі у всьому світі судноплавні річки – це великий транспортний вузол, через який проходить величезна кількість вантажів, що зберігає в тому числі і дороги, оскільки  це найдешевший вид транспорту », – зазначив депутат.

Серед важливих рішень парламенту в році, що минає, за словами Арахамії – ухвалення закону про деривативи та фінансовиі ринки. Політик підкреслив, що «десять років не могли в Україні ухвалити цей закон, який мало зрозумілий простому громадянину, але наслідки його прийняття ми побачимо вже в 2021 році».

Разом з тим він звернув увагу і на закон про легалізацію грального бізнесу в Україні.

«Він в тіньовому вигляді існував, взагалі без будь-яких платежів, і стимулював корупцію. Нарешті виходить з тіні і люди починають купувати ліцензії », – зауважив Арахамія.

Також парламентарій акцентував увагу і на завершенні першого етапу реформи децентралізації. Так, в «Слузі народу» переконані, що передбачене нею укрупнення районів дозволить державі заощадити близько 10 млрд грн, які підуть в ОТГ, на громади, тобто «не на утримання чиновників, а на конкретні проєкти, які вони зможуть реалізовувати для громадян» .

Крім того, Арахамія зупинився і на «провалах» в роботі Верховної Ради у 2020 році.

Реформа СБУ, створення Бюро економічної безпеки замість фіскальної служби, ухвалення закону про референдум в другому читанні – це те, що не було виконано за цей рік.

«З великих реформ це, мабуть, все: в програмі вони вже практично на виході, там 95% готовності, але через коронавирус довелося відкласти», – сказав він.

При цьому глава фракції вважає, що в січні +2021-го парламент почне до реалізацію намічених планів.