10.01.20221min

У Казахстані підрахували збитки від протестів, а “зачистки” мітингувальників продовжились

516cc518-39b42c3194ab86820024cff1a828c65a

Понеділок, 10 січня, у Казахстані був днем ​​національної жалоби у зв’язку із загибеллю людей внаслідок “зачистки” мітингів, які офіційна влада країни називає “терористичними актами”. У ході протестів загинуло 164 особи, у тому числі кілька дітей. Президент же нагородив військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Тим часом у містах призупинили роботу пункти обміну валют, біля магазинів люди вишиковуються у черги за продуктами. Силовики заявляють про нові затримання “екстремістів, які брали участь у заворушеннях”, а місцеві ЗМІ публікували кадри перекидів російських чи білоруських “миротворців” із військовою технікою.

Нагадаємо: ситуація в Казахстані загострилася 2 січня, коли в Жанаозені (місто в Мангістауській області) розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Вони переросли у масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами. Вже 4 та 5 січня в Алмати відбулися зіткнення протестувальників із силовиками, повідомлялося про загиблих та постраждалих. Вранці 5 січня президент відправив у відставку уряд та ввів у країні режим надзвичайного стану.

Крім цього, Токаєв звернувся до лідерів країн ОДКБ “за допомогою у подоланні терористичної загрози” – так, 6 січня до Казахстану почали прибувати “миротворці” з Росії, Білорусі, Вірменії. Наголошувалося, що того ж дня у розгоні протестувальників в Алмати могли брати участь російські військові. Президент назвав учасників протесту “злочинцями та вбивцями”, наказавши силовикам стріляти по людях на поразку без попередження.