23.12.20201min

У Харкові прощаються з Геннадієм Кернесом

71_main-v1608710750

23 грудня у Харкові оголошено днем трауру. В місті приспущені державні прапори на будівлях органів влади, підприємств і організацій. Також скасовані всі розважально-концертні заходи та спортивні змагання, а в центрі міста обмежено, а подекуди і заборонено рух транспорту.

Заупокійне богослужіння за міським головою Геннадієм Кернесом  відбулося рано-вранці у Свято-Благовіщенському соборі. Церемонія прощання проходить у фойє Харківського національного академічного театру опери і балету імені Лисенка. Місце для поховання Харківського міського голови підготували на 2-му міському кладовищі, де поховані відомі харків’яни.

Могила розташована на центральній алеї кладовища, поруч з могилами бійців Другої світової війни і колишніх голів Харківської облдержадміністрації Олександра Масельського і Євгена Кушнарьова, який свого часу був також мером Харкова. Очікувалося, що до Харкова прибудуть перші особи держави, тому спочатку до жалобних заходів  хотіли залучити військових. Напередодні навіть відбулася репетиція церемонії прощання з а участі військовиків Харківського гарнізону, але потім наказ про це скасували.

Геннадій Кернес, який тривалий час лікувався від наслідків коронавірусного захворювання COVID-19, помер в ніч на 17 грудня в берлінській клініці «Шаріте», де він майже три місяці перебував на лікуванні. Водночас, за даними ЦВК, чинний мер виграв вибори 25 жовтня. 8 листопада його офіційно зареєстрували Харківським міським головою, оскільки він подав електронну заяву.