24.12.20201min

Тривають переговори щодо постачання в Україну вакцини проти COVID-19

Пандемія: у США почалися поставки вакцини Moderna від COVID-19

Українська влада інтенсифікує переговори зі світовими фармацевтичними компаніями й урядами інших країн, щоб прискорити постачання в Україну якісної, перевіреної вакцини проти COVID-19, заявив президент України Володимир Зеленський під час поїздки в Запорізьку область.  Йдеться, зокрема, про контакти з Moderna, AstraZeneca, а також з китайськими та європейськими виробниками.

За словами Зеленського, спочатку Україна мала отримати безкоштовну вакцину від коронавірусу обсягом 8 млн доз у другому-третьому кварталі 2021 року. На першу партію чекають наприкінці першого кварталу. Також президент повідомив, що «розмовляє з лідерами країн ЄС і не лише ЄС, щоб ми могли прискорити постачання якісної, перевіреної вакцини». Так, напередодні Зеленський обговорював із французьким колегою Еммануелем Макроном питання отримання Україною першої партії вакцини вже наприкінці січня – в середині лютого. Безкоштовна вакцинація буде передбачена для тих верств населення, які потрапляють до зони ризику: медиків, військових, соцпрацівників, поліцейських тощо.

Між тим, у Мінохорони здоров’я стверджують: тест-системи, які використовують в Україні, можуть виявити мутованийштам коронавірусу, який зафіксували у Великій Британії. За словами голови МОЗ Максима Степанова, поки що немає даних, що новий різновид вірусу спричиняє великі ускладнення, більш важкий перебіг хвороби або підвищену смертність. Міністр зазначив, що поки що в Україні випадків захворювання на мутований штам коронавірусу не виявлено.

«У нас невелика кількість рейсів із Великої Британії. Переважно приїжджають наші громадяни, які працюють там або навчаються. Ми не вважаємо за потрібне закривати авіасполучення, а потім відправляти літаки, щоб забрати наших громадян», – заявив Степанов.

Також, за словами Степанова, заборона на роботу закладів громадського харчування з 8 по 24 січня є виправданою, оскільки в таких закладах найвищий ризик інфікування. Він також додав, доречно було б узагалі не проводити святкування в ресторанах. Водночас, як відомо, Кабмін на такий варіант не погодився і дозволив святкувати Новий рік у ресторанах і кафе упродовж всієї ночі.

Що ж до можливого обмеження або повного перекриття руху громадського транспорту, очільник МОЗ не вважає його виправданим, оскільки прийдешній нокдаун зумовить значне скорочення кількості пасажирів у транспорті.