09.12.20201min

Торгівля з Російською Федерацією – зрада чи питання виживання?

fabruka-igrashok

Минулого  тижня в українському інфопросторі здійнялася чергова «зрада»: Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас виконувала замовлення з Російської Федерації. І не просто замовлення, а кульки з логотипом російської армії, якої на Добасі немає і ніколи не було лише в уяві кремлівських пропагандистів. Не дивно, що такий факт обурив чимало українців, які почали вимагати для недолугих виробників прикрас усіх кар небесних.

Утім, експерти стверджують, що даний інцидент не містить жодних порушень українського законодавства, якщо, звісно, закрити очі на моральну сторону питання.  Крім того, безліч вітчизняних виробників щоденно відправляють до Росії свою продукцію, а вона у свою чергу безперешкодно постачає товарами наш ринок.

Тож, чи може Україна дійсно відмовитись від партнерських стосунків з Росією? Чи така перспектива є лише нездійсненною мрією прозахідної частини населення?

Згідно з даними Держстату за січень-вересень 2020 року, Україна експортувала до Росії товарів на суму 2,03 млрд. доларів США. Натомість імпортовано продукції було на 3,33 млрд. доларів. Відповідно, попри війну та загострені почуття немалої частини жителів України до РФ, Росія певний час утримувала  друге місце у рейтингу торгових партнерів України, а щоправда, у порівнянні з попереднім роком показники змінилися. І за підсумками 9-ти місяців 2020-го на другу сходинку рейтингу торгових партнерів піднялась Німеччина. Росія отримала третє місце. Безумовно, свою роль у цих процесах відіграли санкції, які Україна впроваджує проти російських компаній. Але не варто забувати і про вплив епідемії коронавірусу та закриті кордони.

Зайвим підтвердженням тому є і загальні показники за 9 місяців 2020 року: у порівнянні з 2019-м за цей період експорт впав на 5,5 відсотків, а імпорт – на 14,3. Знизились показники торгівлі і з деякими іншими ключовими економічними партнерами України:

• Імпорт з Китаю впав на 12,4%, хоча експорт виріс на цілих 86.
  • Німеччина – 17% експорту та 15,6 % імпорту
  • Експорт та імпорт з США знизились на 11,5 та 9,4 відсотки відповідно
  • Польша – 8% експорту та -4,4 імпорту.
  • Білорусь -17,6% експорту та -25,8 імпорту.

Варто зазначити, що ключовими товарами у обороті між Україною та Росією є стратегічно важливі енергоносії – нафта, дизельне паливо, зріджений газ, вугілля. Крім того, високий рівень обігу стратегічного обладнання та палива для ядерних реакторів, а ще – котли, машини, чорна металургія, хімічні добрива, полімери та пластмаси, аміак тощо.

Отже,  зупинка торгових відносин з Росією може потягнути за собою припинення функціонування ряду стратегічних галузей української економіки. Очевидно, що заміщення товарів з Російської Федерації продукцією з інших країн, якби це було б можливо, вже давно відбулося б. Але зважаючи на критичну ситуацію у економіці України та державний борг й дефіцит бюджету, які невпинно зростають, торговельне партнерство з РФ виглядає неминучим.

І ось 6-го грудня голова Верховної ради Дмитро Разумков, коментуючи скандал на Клавдіївській фабриці ялинкових прикрас, заявив, що зараз буде неправильним на законодавчому рівні підіймати питання припинення торгових стосунків із північним сусідом, передає 5-й канал.

Народна депутатка Ірина Верещук прокоментувала для НАБУ.org вірогідність повної зупинки торгівлі з РФ

«Зараз відбувається світова економічна криза і ви бачите, як світ навпаки намагається зробити все, щоб затримати падіння економіки. Всі шукають ринки і в даному випадку це буде просто безвідповідально», – підкреслила Верещук.

Виходить, що говорити про тотальне припинення торговельних взаємин з Росією – просто безглуздо в нинішніх умовах економічною кризи, помноженої на пандемію. До того ж економістами було підраховано, що від розриву економічних зв’язків Київ втратив у 13 разів більше, ніж Москва. Тож Україна і надалі буде змушена в цьому питанні йти шляхом компромісу. Принаймні, на цьому історичному відрізку.