29.12.20206min

Скасування закону про мову? Блогер Олена Монова обурена ініціативою депутата від «СН» Максима Бужанського

9BFF6A7F-D4F6-45F3-8512-1781B92F7B22

У себе на сторінці у Фейсбук вона розповіла, що хотіла б чути українську мову починаючи скрізь у громадській сфері, починаючи з тих-такі інтернет-магазинів.

«Тому сподіваюся, що бізнеси самостійно, без жодних штрафів, просто гарненько відстрілюючи суспільні настрої, будуть все частіше використовувати українську»,- написала Олена.

Власне, приводом до її допису стала заява нардепавід «Слуг» Максима Бужанського щодо скасування закону про державну мову, який він вніс до Верховної Ради.

«Що стосується Бужанського, то іноді мені здається, що він мріє створити в Україні щось на кшталт Брайтон-Біч, де скрізь звучить вєлікій і магучій, шансон і оце все. Його законопроект (там ще 28 слуг відмітились), який має на меті скасування штрафів, ще не розглядався у ВР, і наскільки я побачила, його навіть ще не передали на розгляд до комітетів. Але впевнена, що допоки Бужанський буде сидіти в парламенті, доти в нього буде бомбити від мовного питання»,- пише Олена Монова

Нагадаємо, нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський заявив, що подав законопроєкт про скасування закону про державну мову, ухвалений у 2019 році.  Про це він заявив на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Друзья, внёс в парламент законопроект о признании Закона о Государственном Языкеутратившим силу. Об отмене закона о языке, если кому то понятней так»,-написав нардеп. Він акцентував увагу,  що цей закон не має нічого спільного з захистом і розвитком української мови і спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, в першу чергу, російської мови

Нагадаємо, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набрав чинності 16 липня 2019 року. Він закріплює за українською статус єдиної державної мови, яка є обов’язковою для органів державної влади та публічних сфер на всій території держави. Хоча, на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою. За відмову обслуговувати українською передбачені штрафи від 5100 до 6800 гривень. Закон почне діяти з 16 січня 2021 року