25.12.20201min

Що закидають заступнику голови ОП Олегу Татарову?

thumbnail-tw-20200302170628-9957

За даними слідства, що Олег Татаров, в минулому високопоставлений чиновник державної компанії Укрбуд, може бути причетний до хабарництва у справі про заволодіння коштів Національної гвардії України в сумі понад 80 млн грн. НАБУ і САП клопочуть про його арешт, вказуючи на низку ризиків, які перешкоджатимуть розслідуванню.

У клопотанні про обрання запобіжного заходу Татарова, яке потрапило в мережу, йдеться, що у 2017 році Укрбуд запропонував надати Нацгвардії 65 квартир в київському ЖК Оберіг замість 50 квартир в ЖК Аристократ. При цьому вартість квартир в ЖК Аристократ була вищою, ніж в ЖК Оберіг. Поліція порушила кримінальну справу щодо заволодіння Укрбуд понад 84 млн грн Нацгвардії.

Слідство вважає, що працював в Укрбуд Татаров запропонував бенефіціару компанії Максиму Мікітасю  використовувати свої зв’язки в експертному центрі, щоб знизити різницю вартості житла у висновку експерта до мінімальної — і поліція була змушена закрити справу. Коли експертиза була сфальсифікована, заступник голови експертного центру Дубонос за це нібито отримав зі знижкою 100% паркомісце в житловому комплексі від контрольованої Мікітасем компанії.

Слідство кваліфікує такі дії як отримання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 369 КК). Сторона звинувачення клопоче про взяття Татарова під варту з правом внесення застави 10 млн грн. У НАБУ і САП відзначають, що Татаров, на їхню думку, вже намагався ухилитися від вручення підозри. Слідство також аргументує, що він може використовувати посаду в ОП і зв’язки в правоохоронних органах, щоб ховатися від правосуддя, знищити або сховати докази, а також впливати на суб’єктів справи.

Обрання запобіжного заходу ускладнилося через те, що Офіс генерального прокурора України передав справу стосовно можливого хабарництва заступника голови Офісу президента Олега Татарова з Національного антикорупційного бюро України в Службу безпеки України. В Національному антикорупційному бюро при цьому заявили, що Офіс генпрокурора «здійснює безпрецедентний в історії України втручання в розслідування» відомства.

Водночас , президент України Володимир Зеленський  в інтерв’ю виданню “Фокус.юа” заявив, що не вважає заступника голови Офісу президента Олега Татарова корупціонером, але впевнений:  той має довести, що ні чому не винен