15.01.20221min

СБУ запідозрила Росію у кібератаці на Україну: з’явилася реакція Офісу президента та міжнародної спільноти

sbu-kiberataka

У ніч із 13 на 14 січня на сайти українських державних органів було здійснено кібератаку. До неї можуть бути причетні російські спецслужби.

Про це повідомляє сайт Служби безпеки України. Відомство проводить розслідування, також з’явилася реакція МЗС, міжнародної спільноти, а президент Володимир Зеленський заявив про готовність відповісти.

Що сталося
Всього було атаковано 70 державних сайтів, 10 з яких зазнали несанкціонованого втручання. При цьому контент веб-ресурсів не змінювався і обійшлося без витоку персональних даних. Роботу більшості з них уже відновлено.

Ряд критично важливих ресурсів, у тому числі портал Дія (крім мобільного додатка), було відключено.

У СБУ відзначають, що мала місце атака через ланцюжок постачання (supply chain attack). Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, яка мала доступ адміністратора до постраждалих веб-ресурсів.

“Наразі можна говорити про те, що є окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних із спецслужбами РФ”, – наголосили у відомстві. Крім того, зазначається, що повідомлення про експлуатацію хакерами конкретної вразливості системи управління контентом, яке протягом дня з’являлося в медіа, було лише однією з версій, що оброблялися.