04.12.20205min

Ми будемо протестувати, доки ми не переможемо

saveFOP

«Ми будемо протестувати, доки ми не переможемо»: наші журналісти поспілкувалися з лідером SaveФОП Сергієм Доротичем

Під час пандемії коронавірусу багато підприємців вже збанкрутіли, інші ризикують опинитися в такому становищі. Тому останні місяці під Верховною Радою «гаряче» –

підприємці SaveФОП намагаються відстояти своє право на працю.

Одним з організаторів є Сергій Доротич – голова «Союз захисту підприємництва».

«З початку листопада ми протестували, аби все ж таки донести нашій владі, що карантин вихідного дня знищить бізнес», – розповідає Сергій.

За підрахунками нашого співрозмовника, тільки за 3 тижні карантину вихідного дня Україна втратила понад 15 млрд грн і це ще не остаточна сума. По всій країні 6 листопада шли масові протести проти карантину вихідного дня. В саме цей день почалося короткочасне перекриття міжнародних трас в багатьох областях України.

Мітингувальники також виступали проти тотальної фіскалізації мікробізнесу, що було однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

«Ми будемо протестувати, доки ми не переможемо. Відтермінування цього закону нічого не змінює, та нікого не задовольняє. Ми проти нього, адже це винищення мікробізнесу в Україні. Зараз наша держава, а саме президент, тільки годує нас обіцянками, та нічого не виконує»,- заявив Сергій Доротич.

Історія нашої країни вже мала досвід протестів підприємців. В 2010 році з кінця листопаді та до початку грудня були масові мітинги проти ухвалення Верховною Радою проекту нового Податкового кодексу. Акцію протесту назвали «Податковим Майданом». Тоді все закінчилось перемогою.

Сергій згадав історію, як в той час на шостий день протестів до мітингувальників вийшов президент України Віктор Янукович та прем’єр-міністр Микола Азаров. Голова держави заявив про високу ймовірність ветування цього документа. На 12 день Верховна Рада прийняла правки до цього документу, а національна координаційна рада підприємців «Податкового Майдану» більшістю прийняла рішення про припинення протесту.

«А у нас президент мабуть боїться до нас вийти або прем’єр-міністр. Тому ми будемо і надалі відстоювати свої права», – заявив Доротич.

Основні вимоги мітингувальників викладені на офіційній сторінці SaveФОП:

Серед них – запровадження мораторію на усі види перевірок під час пандемії, створення консультативно-дорадчого органу, який буде опікуватися розвитком мікропідприємництва в Україні, а також – реформування податкової та митної служб у відповідності до стандартів ЄС.

Як повідомив нашому журналісту Сергій Доротич, підпиємців також неабияк турбує майбутній локдаун.

«Ми платимо податки, а на ці гроші держава лікує людей від цієї хвороби, закупає ШВЛ та інше. А вони хочуть нас закрити ще раз. Мабуть, їм начхати на звичайних людей»,- прокоментував ситуацію щодо майбутнього локдауну Сергій Доротич.

1 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект про фіскалізацю. Але запровадження касових апаратів відкладено до 1 січня 2022 року. Люди не розуміють, чому держава не почула їхню незгоду із цим законом.

«Ми будемо щиро сподіватись, що за 2 роки в нашій країні будуть зміни на краще, що Україна переживе економічну кризу», – резюмує Доротич.