03.02.20211min

Рука Америки та економічна війна з Китаєм: причини та загрози санкцій проти китайських інвесторів

20191226170701-6542

Представник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь, у відповідь на введені наказом президента України Володимиром Зеленським санкції проти однієї фізичної та чотирьох юридичних осіб Китайської Народної Республіки, заявив, що КНР проти будь-якої влади, яка одноосібно запроваджує санкції проти китайських компаній.

За словами Ван Веньбіня, Китай завжди наполягав, аби компанії, які представляють країну за кордоном працювали виключно легально.

Служба безпеки України наразі розслідує справу продажу акцій української компанії «Мотор Січ» китайським інвесторам. Хоча ще в кінці 2019-го року президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв стверджував, що, якби не нові акціонери з Китаю, то виробництво перетворилося б на склад металу.

“Я міг закрити завод, міг скоротити кількість працівників. Така проблема стояла переді мною. Ми вирішили знайти інвестора. Нам підказали, хто інвестор, ми поїхали і поговорили з Китаєм. Власники акцій продали їх через нашу біржу. І я свої продав акції”, – сказав тоді Богуслаєв у інтерв’ю виданню «Укрінформ».

Тоді президент компанії повідомив про отримання 100 мільйонів доларів і ще 150 мільйонів мали надійти протягом 2020-го року.

Таким чином китайські компанії та фізичні особи стали власниками близько 15% акцій.

Тоді у процес втрутилися США. 14-го січня 2021 року на сайті Міністерства торгівлі США з’явився текст про впровадження санкцій проти китайської компанії Skyrizon, якій належить близько 10% акцій «Мотор Січі».

Очевидно, що тісна взаємодія Києва з Пекіном, особливо у високотехнологічних галузях, не збігається з безпековими та економічними інтересами США.

Україна опинилася між двох вогнів і, очевидно, що в такому випадку українська влада надала пріоритет співпраці із Заходом. Попри те, що Китай посів перше місце у рейтингу торгових партнерів України за 2020-й рік.

Наразі китайські інвестори мають наміри через суд затребувати з бюджету України 3,5 млрд доларів США у якості відшкодування за унеможливлення контролю над компанією «Мотор Січі». В умовах кредитних зобов’язань України така сума є астрономічною і може обвалити економіку країни. Тому українській владі слід зважити, чи на того геополітичного гравця вона зробила ставку.