26.01.20221min

Реанімація “нормандського формату”: на переговорах радників у Парижі підписали комюніке про режим припинення вогню

84874d709ac96ca0e4cc33bd8a5e5991cdefa1dc

У середу, 26 січня, у Парижі, столиці Франції, відбулися переговори радників президентів країн “нормандської четвірки” – Росії, України, Франції та Німеччини – щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Сторони підписали комюніке про режим припинення вогню.

У зустрічі, яка тривала 8,5 години, взяли участь заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, голова Офісу президента України Андрій Єрмак, а також дипломатичні радники президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца. Ці переговори стали початком підготовки до чотиристоронньої зустрічі президентів у “нормандському форматі” (щоб подивитися відео, доскролльте до кінця сторінки).

На прес-конференції за підсумками переговорів Єрмак заявив, що сторони мають розбіжності щодо виконання та трактування Мінських домовленостей, але “є велике бажання працювати над їх вирішенням”.

“Є багато розбіжностей. Але позитивним сигналом є те, що всі сторони заявили про готовність працювати над розбіжностями. Ми всі хочемо великих результатів. Але нічого важливішого немає бажання українського народу – повернення наших територій. Це головний пріоритет нашої команди”, – сказав Єрмак.

Він додав, що сторони підписали фінальне комюніке про режим припинення вогню на Донбасі. Воно стало першим із грудня 2019 року, яке вдалося узгодити спільно всім чотирьом сторонам. Вони домовилися, що слід слідкувати за дотриманням “режиму тиші”, зокрема, через механізм ОБСЄ. Переговори на рівні радників, за словами політика, це реанімація “нормандського формату”.

“Я хотів би сказати, що сам факт відновлення “нормандського формату” вже є позитивним сигналом. Я вважаю, що це реанімація “нормандського формату””, – сказав Єрмак.