10.12.20201min

Провал «Слуги народу» на батьківщині президента. Підсумки мерських виборів у Кривому розі – погляд блогера

2C714871-2F39-461F-9DE2-F8C68ABD2E12

Українська журналістка Тетяна Даніленко у своєму блозі на Youtube, детально розповіла, що сталося у Кривому Роз і чому там провалився пропрезидентський кандидат Дмитро Шевчик, поступившись висуванцю від ОПЗЖ Костянтину Павлову.

Як відомо, попередній міський голова, колишній регіонал Юрій Вілкул у першому турі Юрій набрав 44% і мав усі шанси на подальшу перемогу. Однак раптово, пославшись на поганий стан здоров’я Вілкул знімається з виборів на користь кандидата від ОПЗЖ Констянтина Павлова, який в першому турі не набрав і 10 відсотків, посівши 3-є місце.

“Колись Костянтин був правою рукою мера Юрію Вілкула, очолював місцевий осередок партії регіонів, побував і народним депутатом»,- коментує Тетяна. На нинішніх місцевих виборах президенту Зеленському  потрібна була перемога на виборах в обласних центрах, і звичайно програш у рідному місті був неочікуваним. «І от Банкова почала кувати майбутню перемогу. Спочатку хотіли висунути свого Юрія Корявченкова (більш відомого як Юзік з «Кварталу»), але власного фінансового ресурсу явно було недостатньо. Тому через кооперацію з Рінатом Ахметовим і було зроблено ставку неа Дмитра Шевчика»,- заявляє Даниленко.

Розкручувати провладного кандидата взявся «політвідділ» Метінвесту. Не випадково, адже сам Дмитро працював у 2017 році на посаді генерального директора Центрального гірничо-збагачувального комбінату (ЦГЗК) Групи Метінвест.

Основним аукціонером Метінвест є група «СКМ» Ріната Ахметова (71,24%) та «Смарт холдинг» Вадима Новинського (23,76%), які спільно керують компанією. Зрозуміло, що для Ріната Леонідовича Кривий Ріг один з його важливих стратегічних об’єктів, а отже політична доля міста була для нього вкрай важливою.  Та от виявилося, що навіть Банкова з її адмінресурсом вкупі з грошами Ахметова – не всесильні, і боротьба за крісло номер один у Кривому Розі закінчилася для них поразкою. У підсумку, в Слуг народу немає «свого» мера не лише в жодному обласному центрі, а й навіть в такому ключовому для Зеленського місті як Кривий Ріг.  І якщо для олігарха Ахметова цей програш являє собою лише марно витрачені гроші, то для президента Україні йдеться вже про значні політичні й репутаційні втрати, які можуть дорого коштувати  у майбутньому.