11.01.20221min

Невакцинованих українців усунуть від роботи з 31 січня: що буде із зарплатою та стажем

1440x810_cmsv2_cd9e7b34-f0af-5a47-8deb-2b49ff145ea6-5407870

В Україні 31 січня набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, який розширив список організацій, представники яких мають обов’язково вакцинуватись проти COVID-19. Тих, хто потрапить під усунення, повністю позбавлять зарплати, а разом із нею і лікарняних. Крім того, їм не зараховуватиметься страховий стаж, який потрібен для пенсії.

До переліку наразі додані працівники органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, а також комунальних підприємств, установ та організацій. Від цієї вимоги звільняються громадяни, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусу. Але вони мають підтвердження, повідомила прес-служба міністерства.

При цьому роботодавці зобов’язані були попередити працівників – про розширення списку було відомо з 11 січня. Співробітники, які потрапили до оновленого списку, у свою чергу мали надати або сертифікат про вакцинацію, або довідку про абсолютні протипоказання проти щеплення.

Держслужба праці також роз’яснювала: усунення від роботи через відмову або ухилення від вакцинації правомірне та відповідає вимогам законодавства про працю. При цьому усунення застосовується лише до моменту усунення причин.

Тобто, як тільки співробітник вакцинується або принесе довідку про протипоказання, його мають поновити на посаду. А ось звільняти через відмови від вакцинації забороняється.