29.01.20211min

Народу слово не давали

photo_2021-01-26 12.45.45

Змагання референдумів почалося. Щойно Верховна Рада встигла узаконити новий вид такого політичного спорту, як народовладдя – у лідери перегонів одразу вирвалася Батьківщина на чолі з Юлією Тимошенко. Вона вмить ініціювала 5 референдумів. Не пасе задніх і опозиційна платформа за життя. Там поки цікавляться лише однією думкою українців – звісно про мову. Решта забарилися на старті.

Бджоли проти меду

З закон про референдум проголосували 255 народних депутатів. Майже усі «Слуги народу», кілька тих хто їм повсякчас співчуває у депутатській групі «Довіра» та з десяток позафракційних. Решта сесійної зали виступали категорично проти. Завалили президентський проєкт півтора тисячами поправок і тягли час до ухвалення. Але цього разу монобільшість вдовольнила гаранта Конституції. І тільки-но закон проголосували – його критики одразу ініціювали проведення волевиявлення людей. «Батьківщину» наразі цікавлять 5 питань. Юлія Тимошенко хоче запитати у народу чи не проти він отримувати газ вітчизняного виробництва за собівартістю його видобутку. Й дарма, що «Батьківщина» виступає за євроінтеграцію, яка вимагає створення в Україні конкурентного ринку газу і не визнає державного регулювання у цій царині. Питання до «капітана очевидність» сформульоване і є про що кілька місяців говорити з трибуни Верховної Ради. Також споборники Тимошенко хочуть аби українці визначилися чи варто продавати стратегічні підприємства. За такого питання – відповідь очевидна. Складніше з землею. У «Батьківщині» запитують «чи хочете ви запровадження ринку землі». А у Київському міжнародному інституті соціології стверджують – якщо запитати «чи хочете ви мати право продавати власну землю» – відповіді будуть діаметрально різні. А ще Юлія Тимошенко звинуватила Володимира Зеленського у організації наркокартелю на теренах України. І з цього приводу забажале референдум. На її думку легалізація медичного канабісу призведе до вирощування коноплі вбома усіма охочими. А потім її продаватимуть наркоманам.

Цитата:

Вони хочуть для приватних власників легалізувати вирощування такого наркотику, як конопля, як маріхуана, переробляти її в наркотик і продавати. От про це треба ставити питання на референдумі. Тому що це руйнує засади духовного життя країни – Юлія Тимошенко.

Хто за Штайнмаєра?

Окрім популізму закон про референдуми розбурхав і проблему українських територій. У фракції «Голос» «зраду» бачать у тому, що президент може поставити на всенародний референдум, наприклад так звану «формулу Штайнмаєра». Запитає у людей «ви за мир?» і всі проголосують. Таким чином на окупованому Донбасі відбудуться вибори під дулами російських автоматів і це легалізує тамтешніх сепаратистів та їхні вимоги автиономії. У Слузі народу такі закиди парирували – у законі написано, що державний устрій не може бути питанням референдумів, а територію України можна виключно збільшувати, а не зменшувати. Тож якщо з територіями щось зробити зась, в ОПЗЖ, яка теж була проти закону, вирішили хоча б за мову вчепитися. Кажуть спробують організувати референдум про солов’їну.

Питання на 2 мільярди

Трохи заспокоїв референдумне збудження обранців голова Верховної Ради. Дмитро Разумков запевнив, що цього року жодних референдумів не буде. Для електронного волевиявлення немає технічної бази, а на традиційне голосування немає грошей. Ціна такого задоволення 2 мільярди державних гривень за одне запитання. А активність має становити понад 50% тих, у кого є право голосу. Якщо на дільниці прийде на відсоток менше – гроші пропали. Організувати це теоретично може лише потужна партія. Тож профспілки та громадські організації вже за бортом. А за таких умов, вважають аналітики, недалеко до узурпації влади через псевдо народовладдя. Бо коло потенційних організаторів опитувань законодавці звузили до кількох політсил. Тож народу слово не давали.