23.12.20202min

На кого Кернес залишив Харків?

183863

23 грудня 2020 року поховано мера Харкова Геннадія Кернеса, переобраного на черговий термін у жовтні. Ще під час виборчої кампанії неодноразово поширювалися чутки, що чинний мер помер у німецькій клініці «Шаріте», де проходив лікування від Covid-19. То ж Харківській міській раді доводилося спростовувати фейки.

«Харківська міська рада та її виконавчий комітет з усією відповідальністю заявляють: життєдіяльності і працездатності міського голови Геннадія Кернеса загрози немає. Хвиля чуток про його нібито смерть, яка накрила вчора ввечері харківські пабліки та соцмережі, – не більше, ніж фейк, виготовленням і розповсюдженням якого займаються політичні опоненти чинного мера, в тому числі й ті, хто конкурує з ним за посаду міського голови на майбутніх виборах», – йшлося в офіційній заяві.

В тому ж повідомленні від 2 жовтня 2020 року наголошувалося, що Геннадій Кернес «прогресує з кожним днем», і в міськраді «сподіваються на його повне одужання». Але не склалося. Вранці 17 грудня бізнесмен Павло Фукс повідомив про смерть Геннадія Кернеса. Указавши причиною передчасної кончини ускладнення від коронавірусу.

«Сьогодні вночі зупинилося велике добре серце мого кращого друга Геннадія Кернеса. Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів та систем його організму. Вічна пам’ять тобі, мій друг», – написав у своєму Telegram-каналі Фукс.

Не залишилися осторонь ситуації і прихильники спочилого мера Харкова. Одні з них зареєстрували петицію на сайті президента з проханням надати Кернесу звання Героя України. Станом на вечір 21 грудня вона зібрала всього 1413 голосів із необхідних для розгляду 25 тисяч.

Інші прихильники харківського мера у соцмережах мало зі сльозами на очах ставили йому питання: «На кого ж ти нас залишив?». І питання, скажемо вам, доволі актуальне. Адже після передчасної смерті Геннадія Адольфовича виникає дилема: а хто керуватиме містом замість нього? Як розповів політолог Віктор Таран у коментарі «Слово і діло», після смерті Кернеса розпочнеться перерозподіл впливу в економічній сфері міста.

«Зараз відбуватиметься процес перерозподілу «спадщини» Кернеса у всіх сферах: і в політичній, і в економічній. Я прогнозую, що саме у політичній досягти консенсусу буде легше. Всі розуміють, якщо зараз призначити перевибори, то це може призвести до непередбачуваних наслідків – приходу до влади ОПЗЖ й тоді взагалі баланс влади порушиться», ‒ сказав Таран.

Також політолог зазначив, що проросійські настрої у Харкові після смерті Кернеса можуть вийти з-під контролю. Оскільки він частково «абсорбував» у себе проросійські настрої. І, як би парадоксально це не виглядало, Кернес «був одним із гарантів, що «русскій мір» в Харкові не стався».

«Політично ситуація не зміниться, а економічно – ті гравці, яким цікавий Харків, розпочнуть перерозподіл сфер впливу, але це не буде в дуже жорстких формах», ‒ упевнений Віктор Таран.

А доки політологи попереджають про небезпеку «русского міра», проросійські рухи в Харкові, схоже, вже активізувалися. Кілька днів поспіль місцеві жителі з проукраїнськими поглядами обурюються появі ось таких наклейок.

Тож цілком ймовірно, що на дочасних виборах мера Харкова ці сили спробують поборотися за крісло міського голови. До речі, щодо виборів. Їх має призначити Верховна Рада після відповідного звернення особи, яка на цей час здійснює повноваження міського голови. Про це повідомила голова правління ВГО «Громадянська мережа „ОПОРА“» Ольга Айвазовська.

«Не пізніш як на п’ятнадцятй день після смерті міського голови особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів. Таке клопотання розглядається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного голови», – написала у себе на сторінці в Facebook Айвазовська.

Згідно з чинним законодавством тимчасово обов’язки Харківського міського голови виконує секретар Харківської міської ради Ігор Терехов. Він і має подати відповідне звернення до Парламенту про дочасні вибори. Власне, як передає «Хвиля», на них розраховує голова харківського осередку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Андрій Лесик.

«Є закон, і щоб його норми виконувалися, будуть призначені дострокові вибори, якщо їх призначать депутати», – заявив політик.

Дострокові вибори очільника Харкова мали б стати у пригоді й Михайлу Добкіну. Восени він був кандидатом в мери, але пізніше зняв свою кандидатуру на користь Геннадія Кернеса. У своєму Telegram-каналі Добкін пояснив це рішення так.

«Сьогодні зняв свою кандидатуру з виборів на користь Геннадія Кернеса. Він одужує і візьме участь у виборах мера. На цьому моя місія виконана. Бажаю перемоги на виборах йому і його блоку», – написав 4 жовтня політик.

Але, схоже, і цього разу Михайло Маркович в мери не поспішає. Або ж просто лукавить.

«Геннадій Адольфович помер вночі, було б верхом блюзнірства говорити про те, хто буде йти на його місце. Треба спочатку віддати йому шану», – заявив політик 17 грудня.

Багаторічна дружба з Кернесом не завадила ексгубернатору Добкіну висунути свою кандидатуру на минулі вибори міського голови Харкова. І, як повідомляла «Страна.ua», чинний мер був не в захваті від такого рішення друга, яке він назвав «спробою використати чужий політичний капітал».

До речі, саме Михайла Добкіна називає одним з трьох ймовірних кандидатів у мери Харкова харківській медіатехнолог Олександр Костенко. Хоча перевагу все ж віддає чинному секретареві міськради Ігорю Терехову. Але за однієї умови: якщо вибори відбудуться найближчим часом. Про це він розповів у коментарі Радіо Свобода.

«Якби вибори відбулися найближчої неділі, то найбільші шанси були б у Терехова. Але очікую, що на політичній арені Харкова знову з’явиться екс-губернатор Михайло Добкін. Під питанням – Олександр Фельдман, який програв Кернесу на минулих виборах. Утім найвірогідніше, що трійка лідерів виглядатиме саме так, і це не найкращий сценарій для Харкова, адже всі троє мають дещо «ватні» настрої», – говорить медіатехнолог.

Цікаво, що  одразу низка експертів не вірять в те, що дострокові вибори у Харкові буде оголошено у відповідності до закону. Зокрема, голова правління ВГО «Громадянська мережа „ОПОРА“» Ольга Айвазовська говорить про те, що Верховна Рада може тягнути час.

«На практиці, відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати і подекуди процедура не була виконана роками… Тож, поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом», – написала Айвазовська в соцмережі.

Схиляється до цього ж сценарію і політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. Як зазначив експерт у своєму Telegram-каналі, на це у Верховної ради «не буде часу». Також Романенко уточнив, що Харків уже перейшов під контроль Арсена Авакова.

«Кернес помер. Це означає, що контроль над Харковом переходить Авакову. Точніше кажучи, вже перейшов. В.о. мера стане Ігор Терехов, який в хороших відносинах з Аваковим», написав у своєму Telegram-каналі Романенко.

З тим, що переділу влади в Харкові не буде, погоджується й Олександр Костенко. Адже він уже відбувся. І контроль перейшов до Авакова.

«Це сталось тоді, коли був знайдений юридично обгрунтований шлях посадити в крісло керуючого Харковом Ігоря Терехова. Слід очікувати, що тепер регіон будет повністю підконтрольний міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Саме із ним пов’язують фігуру Терехова», – переконаний Костенко.

Та, схоже, ця ситуація не надто «напружує» місцевих політиків. Принаймні, Андрій Лесик не бачить нічого страшного в тому, якщо дострокові вибори не будуть призначені.

«Якщо вибори не призначать, то, мабуть, якийсь час будемо жити при виконувачу обов’язків міського голови Терехову Ігорю», – сказав політик.

Як зазначив відомий український блогер, журналіст та політичний оглядач Денис Казанський, смерть Кернеса не стала для політиків несподіванкою. Щобільше, вони заздалегідь готувалися саме до такого розвитку подій.

«Помер Геннадій Кернес. До цього йшло давно, і близьке оточення харківського мера чудово знало про це. Знало, що Кернес втратив дієздатність, балансує на межі життя і смерті, і в будь-якому разі не зможе виконувати обов’язки градоначальника. Проте, цю інформацію на час виборів приховали, і непрацездатному Кернесу організували новий термін. Правду про здоров’я харківського мера стали озвучувати лише після того, як він, перебуваючи в комі, «прийняв присягу». Тепер рулити Харковом, паразитуючи на його імені, будуть люди, яких ніхто не обирав», – написав блогер у «Твіттері».

Ну, а поки містяни оплакують свого мера, пропонують називати на його честь кілька вулиць, парк, станцію метро, зоопарк та аеропорт та просять надати йому звання Героя України.