06.12.20205min

Локдаун: to be or not to be

karantun-vuhidnogo-dnia

Карантин вихідного дня не дав очікуваного результату. Чи, все ж таки, дав? Схоже, з відповіддю на це питання влада так і не визначилась.

З 14 листопада в Україні почав діяти «карантин вихідного дня». З 00:00 суботи до 00:00 понеділка дозволено працювати лише продуктовим магазинам, автозаправкам, аптекам, фінансовим установам і транспорту. Напередодні його запровадження Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що без нього – ніяк.

«Якщо нічого не робити, вже 10-15 грудня медична система не буде мати змоги приймати жодну людину. За нинішньої ситуації якщо нічого не робити, місць у лікарнях не буде навіть у коридорах», – бідкався Денис Шмигаль.Новопризначений глава уряду Денис Шмигаль під час засідання Верховної Ради України, Київ, 4 лютого 2020 року

Разом з тим Прем’єр пояснював, чому саме «карантин вихідного дня», а не повний локдаун.

«Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. МОЗ розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні так званого карантину вихідного дня», – наголошував Шмигаль.

Ще до прийняття цього рішення у Європейській Бізнес Асоціації заявили, що ці кроки принесуть більше коди, ніж користі. Співвласник мережі кінотеатрів «Планета кіно Дмитро Деркач розповів німецькому міжнародному мовнику «Deutsche Welle», що кінотеатри до 80% доходу отримують саме у вихідні.

«У будні ж дні люди їздять в громадському транспорті. І це при тому, що в нас набагато безпечніше, ніж у громадському транспорті», – наголосив Деркач.

Майже одразу після заяви Шмигаля низкою міст України прокотилися акції протесту. В першу чергу мітингували підприємці, бо карантин завдасть їм чималих збитків. А мери деяких міст оголосили про відмову виконувати рішення уряду і навіть заявляли про готовність судитися. Про збитки від карантину говорили і самі урядовці. Зокрема міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що туристичний і культурний бізнес втратив 83 млрд гривень доходу.

«2% ВВП країни, або більше 83 млрд. грн – сукупні втрати бізнесу сфери культури, креативних індустрій та туризму від недоотриманого доходу з початку березня, враховуючи перший локдаун», – написав у себе на сторінці Ткаченко.

17 листопада міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив, що скасовувати карантин вихідного дня та інші протиепідемічні заходи ні в якому разі не можна. Інакше щодоби буде до 30 тисяч хворих на коронавірус.Максим Степанов, міністр охорони здоров'я

«Якщо скасувати протиепідемічні заходи (в тому числі й карантин вихідного дня – ред.), ми побачимо зростання до 20-25-30 тисяч хворих (за добу – ред.). Потім отримаємо дуже швидко 100% заповненість ліжок у наших лікарнях та колапс усієї медичної системи», – цитувала міністра «Українська правда».

Про позитивну дію карантину «вихідного дня» 22 листопада говорив Денис Шмигаль. Але заговорив і про «план Б» на випадок погіршення ситуації.

Ми вже провели з цього приводу дві наради з міськими головами, зустрілися з Радою церков та релігійними організаціями, щоб напрацювати спільний, виважений та підтриманий усіма план. Також цього тижня обговорили з українським бізнесом механізми підтримки галузей, на яких обмеження позначаються найбільше. Вийшли з багатьма новими ініціативами, які профільні міністерства вже активно опрацьовують», – написав у себе на сторінці в Фейсбуці Прем’єр-міністр.

Наступного дня вже президент України Володимир Зеленський заявив, що карантин вихідного дня та додаткові заходи безпеки дають результати і прогнозоване зростання захворюваності на COVID-19 вдається стримувати.

«Ми маємо зробити все, щоб уникнути повного локдауну. Поки статистика показує, що нам вдається стримувати прогнозоване зростання. Також важливо відновити всі економічні програми та розпочати нові, щоб допомогти якомога більшій кількості людей. Адже епідемічна ситуація по всьому світу впливає на економіку», – констатував Володимир Зеленський.

Та вже 1 грудня, як грім серед ясного дня, – «Карантин «вихідного дня» не спрацював». Таку заяву ефірі телеканалу ICTV зробив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Ми запровадили карантин вихідного дня, спочатку тиждень всі експерти так звані…почали говорити — буде він працювати, не буде він працювати. Дійшли до вихідних, деякі мери почали говорити „ми не будемо виконувати“, ресторани залишилися відкритими. І пішло- поїхало…Якщо ми, як лікарі, дали рецепт, прописали ліки, то, щоб одужати, треба ці ліки приймати. Якщо ми цього не робимо, ми не одужаємо», — сказав Степанов.

Як зазначив Степанов, є незначне скорочення динаміки щодо захворюваності внаслідок запровадження карантину вихідного дня. Та вже 4 грудня Президент України Володимир Зеленський бив себе копитом в груди і доводив, що карантин «вихідного дня» дав просто таки неймовірний результат.

«Щоденна кількість захворілих перестала зростати “настільки ж стрімко та геометрично, як колись магазини «Рошен» по всій країні», – заявив Зеленський у черговому «відосіку».

А доки влада гадає на ромашці виправдав себе чи ні карантин «вихідного дня», підприємці підраховують збитки. Ще 21 листопада виконавча директорка Спілки українських підприємців Катерина Глазкова в ефірі телеканалу «Україна 24» заявила, що Україні ресторани, бари і кінотеатри через карантин вихідного дня втрачають майже половину виручки, яку вони не зможуть компенсувати в інші дні.

«Збитки є, 43-45% прибутку барів, ресторанів, кінотеатрів якраз припадає на вихідні. Вони не зможуть цього компенсувати в будні дні. У плани на листопад вони розраховували на падіння 40%. З точки зору економіки це захід, що продовжує вбивати малий і середній бізнес», – наголосила Глазкова.

А президент ХОГО «Асоціація приватних роботодавців» заявив, що низка підприємців взагалі опинилась на грані закриття через те, що падіння оборотів склало 50%. В середу, 2 грудня, на засіданні уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів України не буде продовжувати дію «карантину вихідного дня». Таку непослідовність дій та заяв чинної влади розкритикував нардеп від фракції «Єропейська Солідарність» Олексій Гончаренко.Алексей Гончаренко

«Подивіться історію про «карантин вихідного дня». Нам ввели «карантин вихідного дня». Ми казали, що це ніяк не допоможе. Значить, – ні, ми його ввели. Було троє вихідних з цим карантином, після цього, 30-го листопада, виходить міністр Степанов, каже: «Не спрацював карантин вихідного дня, люди не дотримувались обмежень». Через три дні той же Степанов каже: «Спрацював карантин вихідного дня». Але уряд приймає рішення не продовжувати його», – розповів Гончаренко в ефірі каналу «Еспресо.ТВ».

Ще до заяви від 2 грудня в Україні з’явилася нова страшилка – «новорічно-різдвяний локдаун». Подібне країна вже переживала весною цього року. Але з ним такі ж «непонятки», як і з карантином «вихідного дня».

Чи не вперше про можливість запровадження жорсткого карантину заговорив Володимир Зеленський під час інтерв’ю «Осінь-2020: перемоги та виклики» чотирьом українським телеканалам. Тоді глава держави говорив про 15 тисяч хворих на добу.

«Місяць тому ми вважали, що при 9,5 тисячах захворілих на день наша медицина зупиниться – не буде вистачати ліжок в інфекційних лікарнях та медиків… На сьогодні міністр Степанов правий, що при 15 тисячах ми можемо ввести локдаун», – повідомляла прес-служба Зеленського.

11 листопада вже міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповідав, що для розірвання ланцюгу передачі коронавірусної хвороби найкращим способом могло би бути введення в країні повного локдауну на три тижні.

«У нас достатньо напружена ситуація, COVID-19 розвивається ураганними темпами, на ранок 28 514 хворих перебуває (в лікарнях — ред). Для нас, лікарів, найкращий спосіб – застосовування повного локдауну не менше, ніж на три тижні, це з точки зору епідеміології, розповсюдження хвороби. Ми хотіли б, щоб це було зроблено, щоб наша медична система витримала це навантаження», – сказав Степанов

Реальних обрисів ці віртуальні «три тижні» набули 20 листопада. Ну, майже реальних. В інтерв’ю «Обозрєватєлю» одразу три джерела в урядових колах підтвердили інформацію про введення повного локдауну в Україні.

«Локдаун в Україні буде введено, цю ідею підтримано всім урядом. Єдине, що зараз обговорюється – це дата, коли його вводити. Є два варіанти: або з 20-25 грудня і до другої половини січня – Старого нового року. Або ще раніше, якщо ми перейдемо поріг у 20-

22 тисячі хворих на добу. Ялинки, корпоративи, ярмарки – все буде закрито. Мета – мінімізувати контакти між людьми в період свят», – розповіло достовірне джерело в уряді.

Згодом «непонятки» з «новорічним локдауном» продовжилися. То з’ясувалося, що крайня межа вже не 22, а 30 тис хворих на добу.

«Для нас головний показник – це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо виходити із сьогоднішнього відсотка важких хворих, котрі потрапляють у лікарню, то, думаю, показник майже 30 тис. хворих на добу впродовж певного періоду може викликати серйозні проблеми щодо навантаження на медичну систему”, – заявив Степанов.

Потім з’ясувалося, що локдаун не такий вже й повний. Принаймні, до песця не дотягує. І громадський транспорт зупиняти не будуть.

«Стосовно конкретних обмежень і питання транспорту. Ми розуміємо, що який би жорсткий карантин не був, однак залишаються об’єкти критичної інфраструктури, де працюють люди, які мають добиратися до роботи. Це стосується лікарів, медичних працівників та інших категорій громадян», – сказав міністр Степанов.

Не зрозуміло: чи то медики добираються на роботу потягами, чи то ще щось, але вже 1 грудня міністр інфраструктури Владислав Криклій заперечим можливість зупинки пасажирського сполучення всередині країни. Про це повідомив Інтерфакс.

«Що стосується роботи громадського транспорту, залізничного, авіатранспорту – його робота зупинятися не буде… Я не скажу, чи буде повний локдаун, наразі тривають консультації. Але транспорт зупинятися не буде. Я буду на цьому як міністр інфраструктури наполягати», – наголосив Криклій.

Ну, а «інтелектуальний локдаун» від глави парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії взагалі став мемом. Пікантності ситуації додає і той факт, що, згідно оголошень, концерти «Кварталу 95» відбудуться як раз між двома ймовірними датами локдауну. Тому президента одразу ж запідозрили у підіграванні своєму дітищу.

Арахамия рассказал о встрече Зеленского с главами фракций Рады - Фото

Схоже, що в лавах влади та монобільшості – «разброд і шатаніє». 28 листопада голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія запевнив, що нині передумов для негайного введення в Україні локдауну немає. В Україні достатньо місць у лікарнях. Але уточнив, що за розрахунками епідеміологів треба від 15 до 21 дня, щоб повний локдаун спрацював. Та вже 30 листопада в ефірі каналу «Україна 24» голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький заявив, що для боротьби з епідемією коронавірусу COVID-19 в Україні необхідно оголошувати жорсткий локдаун, закривати всі магазини, крім продуктових і аптек, а також зупиняти громадський транспорт.

Ну, а 4 грудня усіх остаточно ощасливив Президент Володимир Зеленський. У все тому ж «відосіку» він заявив, що в грудні локдауну через поширення коронавірусу не буде.

«Я вірю і сподіваюся, що наразі він нам не потрібен. Ми зважували всі за і проти, дуже багато даних та прогнозів, радилися с представниками місцевих рад, отримали запевнення МОЗу щодо контрольованості ситуації в лікарнях і я рекомендував прем’єр-міністру не оголошувати локдаун в грудні», – наголосив президент.

А в колах опонентів прогайнула думка: президент злякався нових виступів ФОПів. Адже новорічно-різдвяні свята – це можливість поправити своє скрутне становище завдяки підвищеному попиту.

Тож, схоже, по «новорічному локдауну», як і по карантину «вихідного дня», більше питань, ніж відповідей. Та вже зараз прослідковується чітка тенденція: непослідовні заяви та дії влади викликають недовіру та критику всього, що робиться урядом загалом та міністерствами злкрема. А з такими настроями в суспільстві з пандемією буде боротися важко.