03.12.20204min

Держказначейство знову рухається до фінансової прірви. Чи є загроза «Великому будівництву»?

Velyke_budivnictvo

Вже вдруге за неповні два роки президентства Володимира Зеленського під кінець року зупиняють фінансування незахищених видатків.

Два тижні тому нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк повідомив, що станом на 15 листопада Держказначейство має неоплачені фінансові зобов’язання на понад 7 млрд гривень. Така ситуація фактично припиняє фінансування незахищених видатків. Таких як будівництво, ремонт, реконструкція.

Але вже 23 листопада показник заборгованості досяг 9,5 млрд, про що повідомив екс-перший заступник міністра економіки Павло Кухта. За його словами, 3 млрд з цієї суми – по захищених видатках. І «це максимум з початку року і +2 млрд до показників попереднього тижня». Роботу казни у листопаді він порівняв з картотекою, чого не було за останнє десятиріччя.

«До ночі зводять надходження, на ранок формують пул видатків», – підкреслив експерт.

В свою чергу, як повідомляє «Економічна правда», на два останні місяці року державі не вистачає майже 180 млрд грн. А загалом до кінця року уряду потрібно профінансувати видатків на 353 млн грн.

Втім, «простих українців» заспокоює економіст Андрій Новак. В інтерв’ю виданню «Слово і діло» він повідомив, що зарплати бюджетникам, стипендії, пенсії, інші соціальні виплати та борги Мінфін профінансує.

«У разі виникнення загроз для соціальних видатків, (Міністерство фінансів, – ред.) виходить на борговий ринок і залучає додаткові кошти», – уточнив Новак.

А от президентська програма «Велике будівництво» опинилася в зоні ризику. Її й раніше політичні опоненти Зеленського називали недолугим піаром президента та «Великим крадівництвом», натякаючи на нову схему розкрадання державних коштів. До того ж «Зе-команді» закидають приписування собі чужих заслуг. Наприклад, до програми «Великого будівництва» увійшли об’єкти Кіровоградщини, які почали реконструювати ще задовго до Зеленського. Натомість виключили з цього переліку заклади, які цього дійсно потребували.

Олії у вогонь підлили відверті заяви екс-радника голови ОП Андрія Єрмака Ігоря Уманського, який у листопаді в Facebook звинуватив оточення Володимира Зеленського у розкраданні «ковідного фонду» за рахунок “схем” в дорожному будівництві. До речі, з передбачених на цей рік коштів на утримання автошляхів за десять місяців витратили лише 2/3 суми. Схоже, що на цьому ремонт та будівництво доріг припиняється. Як і інших об’єктів «Великого будівництва». Чому ж так сталося?

Ще з початку 2019 року намітилася тенденція невиконання бюджету-2019. Загалом і без того дефіцитний бюджет недоотримав 35 млрд грн, про що повідомила Державна казначейська служба України.

З бюджетом-2020 трапилося ще гірше. Попри запланований граничний обсяг дефіциту на рівні 94 млрд гривень, вже на початок травня бюджетний дефіцит досягнув свого рекорду за останні 5 років – мінус 300 млрд грн.

Крім того, за перше півріччя бюджет недовиконаний майже на 40 млрд. І, врешті решт, повторилася минулорічна ситуація, тільки на місяць раніше.

Покращити положення могли б чергові транші від МВФ, передбачені програмою stand-by. І перший транш у розмірі $2,1 млрд ми таки отримали. Про це 12 червня повідомив голова Національного банку Яків Смолій.

Згідно з домовленістю, Україна мала б отримати ще два транші по 700 млн. дол. Але не склалося. 3 липня 2020 Голова НБУ Яків Смолій пішов у відставку.

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск», – пояснив свій крок Смолій.

І після цього міжнародні партнери глибоко замислилися, чи варто нам ще давати гроші. Ситуацію ускладнив Конституційний суд, який 27 жовтня на закритому засіданні скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Після цього МВФ призупинив співпрацю з Україною.

Рятувати ситуацію на початку листопада кинувся новий голова НБУ Кирило Шевченко. І особисто полетів до Вашингтона переконувати МВФ, що політика центробанку залишається незмінною. 17 листопада вже президент України Володимир Зеленський спілкувався телефоном з директоркою-розпорядницею МВФ Кристаліною Георгієвою. Він переконував, що «Україна виконала всі структурні маяки програми МВФ». Однак, фонд не поспішає не те що давати новий транш, а навіть відправляти до Києва свою місію. А, спостерігаючи за реакцією МВФ, й інші міжнародні партнери не поспішають надавати нам позики.

А тим часом народний депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев в інтерв’ю «Буквам» озвучив можливий «план Б» фінансового порятунку.

«Бюджет це не даність – це план, який в ході виконання може змінюватися. Я переконаний, що у нас повинно бути фінансування МФВ. Але в разі якщо ми його не отримаємо, ми залучимо гроші з інших джерел: ми розмістимо ОВДП, наприклад. Все одно дефіцит буде профінансований, але, можливо, дорожче і складніше», — пояснив депутат.

А поки що і «Велике будівництво», й інші програми, які навіть ще не розпочалися, залишаються без фінансування. До речі, востаннє до президентства Зеленського Держказначейство зупинило фінансування усіх незахищених видатків ще за часів Януковича – в 2013 році.