09.12.20201min

День боротьби з корупцією без боротьби з корупцією

korypcia

9-го грудня Україна разом з усім світом відзначає День боротьби з корупцією. Але чи є нам що відзначати? Розбирались журналісти НАБУ.

Під час передвиборчої кампанії, тоді ще кандидат у президенти Володимир Зеленський використовував як один з головних слоганів: «Весна прийде, саджати будемо» та неодноразово натякав на причетність свого попередника Петра Порошенко до покривання корупційних схем.

«Я – ваш вирок», – це звернення Зеленського до Порошенка під час дебатів у квітні 2019-го стало крилатою фразою.

І ось на підході вже третя весна президентства Зеленського. А вироку не сталося не тільки для Порошенка, а і багатьох інших скандальних корупційних історіях.

У той же час варто відзначити, що, не в останню чергу, завдяки гаслам про боротьбу з корупцією отримували булаву головнокомандувача й інші президенти України. Це і антикорупційна люстрація Петра Порошенка, і очистка Віктором Януковичем влади від популістів і корупціонерів помаранчевої влади Віктора Ющенко, який у свою чергу обіцяв протидію корупції, на якій трималась попередня влада і так далі… Але, мабуть, не варто пояснювати, що сучасна Україна, як була зразком країни можливостей красти бюджетні кошти, так нею і лишається.

Після Революції гідності в нашій країні було створено ряд інноваційних правоохоронних органів, покликання яких – боротьба з корупцією. Це і Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро України, і Національна агенція з питань запобігання корупції, і Державне бюро розслідувань, і АРМА, і Вищий антикорупційний суд. На їх утримання щорічно витрачаються мільярди гривень з бюджету і ці видатки щороку збільшуються.

На відміну від фактичної ефективності боротьби з корупцією, впевнена народна депутатка, член Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко. За її словами, антикорупційна політика не повинна складатися лише з функціонування спеціальних органів.

«Тут потрібно спрощувати процедури, зменшувати бюрократію переводити максимальну кількість контактів і взаємодій чиновників з людьми і бізнесом в он-лайн режим, де автоматично все би відслідковувалося», – повідомляє Янченко у коментарі для НАБУ.org.

Разом з тим, вона запевняє, що всю необхідну для боротьби з корупцією законодавчу базу Парламент ухвалив ще минулої осені.

«Починаючи зі зняття депутатської недоторканості, перезавантаження НАЗК ,надання додаткових повноважень ДБР і НАБУ, в тому числі і «прослушку». Тобто Верховна Рада задовільнила всі «хотілки» антикорупційних органів», – стверджує вона.

На заваді спробам протидіяти корупції в Україні приходять і дії давно існуючих в Україні інституцій, таких як Конституційний суд. Так 27-го жовтня КС визнав неконституційним електронне декларування чиновниками. На думку експертів, судді були заангажовані, а деякі з них ще й мали конфлікт інтересів стосовно цього рішення, оскільки самі мали неправдиві відомості в деклараціях. А відміна е-декларування як такого, лише сприятиме розвитку корупції в Україні.

Висловились проти такого рішення і у Євросоюзі. Так провідний прессекретар у закордонних справах і політиці безпеки Євросоюзу Петер Стано зробив заяву у зв’язку з рішенням Конституційного суду.

“Боротьба з корупцією є одним з ключових орієнтирів і зобов’язань, взятих Україною в рамках Угоди про асоціацію, нещодавно узгодженої програми макрофінансової допомоги між ЄС і Україною і процесу лібералізації візового режиму. В той самий час ми відзначаємо складність ситуації та високо оцінюємо терміновість, з якою президент і уряд хочуть її врегулювати”, – заявив Петер Стано.

Варто відзначити, що на противагу масовому уникненню відповідальності по підозрам у вчиненні корупційних дій, які викликали найгучніші скандали, приходять поодинокі випадки доведення справ до судових вироків та ув’язнення фігурантів. У той же час, до Дня боротьби з корупцією про свої успіхи відзвітувала генеральна прокурорка Ірина Венедиктова. Згідно з інформацією, розміщеною на її сторінці у Фесбук, щодня правоохоронці викривають у середньому 44 корупційні правопорушення. А за 8 місяців її перебування на посаді Генпрокурора було викрито 7 748 корупційних злочинів. При цьому кількість вручених підозр становить 2374, скерованих до суду обвинувальних актів становить 1764.

«Також на понад 10% збільшилася кількість осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, – 2 937 осіб, зокрема 923 працівники правоохоронних органів та 165 депутатів усіх рівнів, пише Венедиктова.

Разом з тим, чимало гучних корупційних скандалів завершуються достроковим звільненням підозрюваних і навіть засуджених корупціонерів. Варто лише пригадати історію із «кришуванням» видобутку бурштину Ігорем Мосійчуком чи Бориславом Розенблатом.  Або, наприклад, экс-президента корпорації «Укрбуд» Максима Микитася, який нещодавно вийшов із СІЗО.

У таких випадках часто сума відшкодованих державі збитків значно менша, ніж їх завдано.

На заваді побудови держави без корупції стають і «славнозвісні» українські суди. Часто справи по обвинуваченню в корупції закінчуються перекваліфікацією, угодою зі слідством або взагалі «заминаються» з метою тримання корупціонера «на гачку», при цьому, даючи йому можливість і далі обіймати державні посади. Навіть створений у 2019-му році Вищий антикорупційний суд, за рік роботи виніс лише 15 обвинувальних вироків.

Тож чи у кількості антикорупційних органів справа? Колишній голова експертної ради фундації антикорупційного комітету «Межа» часів Ющенка Семен Глузман вважає, що корупція вже стала частиною української економіки та держави. І без неї ні те ні інше існувати не зможе.

«Ми не маємо правової держави. І ніхто не хоче її мати», – повідомляє Глузман у коментарі для НАБУ.org.

Тим часом, поки еволюціонує антикорупційне законодавство, як це принаймні декларується, не стоять на місці і охочі неправомірно підживитись коштами платників податків. Чиновники та навколополітичні бізнесмени вигадують все нові і нові схеми з  розкрадання. І наразі у більшості випадків вони випереджають процес перешкоджання корупційним діям.