15.12.20201min

Бій за держбюджет 2021. Чи влаштовує парламентарів проект закону до другого читання?

prevyu-byudzhet

Напередодні голосування за проект державного бюджету на 2021-й рік суперечок щодо його обґрунтованості стає дедалі більше. Серед головних критиків опинились не лише представники опозиції, а і президентської партії.

У понеділок, 14-го грудня, голова Верховної ради Дмитро Разумков скликав голів фракцій для узгодження спірних позицій щодо голосування за найважливіші законопроекти, серед яких і проект бюджету.

«Я бачу абсолютний конструктив у підходах. Сподіваюсь, що завтра він не зміниться», – повідомив Разумков під час погоджувальної ради з головами фракцій, зауважуючи, що має надію на те, що бюджет не доведеться приймати у новорічну ніч.

Водночас переважна більшість голів фракцій на погоджувальній раді висловились різко проти поданого Кабінетом міністрів до другого читання проект бюджету.

Головні претензії народних депутатів до урядовців – пропозиція скорочення видатків на соціальний напрямок, недостатнє фінансування армії та медицини, зокрема, відсутність програми безкоштовного вакцинування, занадто велике збільшення фінансування Офісу Генерального прокурора, СБУ, Офісу президента, апарату Верховної ради та розрахунок у проекті надходжень від акцизу на пальне та податку на землю від Укрзалізниці, які раніше сплачувались до територіальних громад. Мовляв, це призведе до занепаду населених пунктів у регіонах.

Наприклад, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко під час погоджувальної ради повідомила, що пропонований урядом проект є «бюджетом епохи бідності».

Ексміністр соціальної політики Андрій Рева у коментарі для НАБУ.org висловив думку, що зміни, подані Кабінетом міністрів, свідчать про «антинародну політику», яку проводить чинна влада.

«Раз ми живемо в умовах пандемії, то пріоритетом мало би бути фінансування медичної галузі. По закону повинно бути забезпечено не менше 5-ти відсотків від ВВП країни на медицину. По факту в проект бюджету, зроблений бюджетний запит Міністерства охорони здоров’я на 296 млрд грн. У першому читанні затвердили 157 (млрд грн – ред.)», – говорить Рева.

Зважаючи на загальний інформаційний фон, можна констатувати, що голоси на підтримку головного кошторису країни на 2021-й рік президентській партії доведеться шукати серед своєї монобільшості, якої, до слова, вже давно немає. Або поступатись опонентам у їх баченні фінансування ключових сфер державного управління.

Разом з тим, зазначимо, що згоди щодо розподілу бюджетних коштів немає і серед самих «слуг народу».

Так, народний депутат Олександр Качура увечері понеділка, після засідання фракції за участю прем’єр-міністра повідомив, що Денис Шмигаль не зміг знайти відповідей на запитання нардепів від президентської партії.

«Я думаю, що у депутатів могли виникнути сумніви – чи правильно підтримувати саме в такій редакції документ, чи, можливо, треба вимагати ставити на голосування правки», – заявив Качура під час брифінгу, підкресливши, що для нього особисто головним наріжним каменем під час голосування стане бажання Кабінету міністрів забрати акцизний збір у територіальних громад.

Відзначимо, що у понеділок ввечері, напередодні голосування, для розгляду комітетських правок також зібрався і Комітет з питань бюджету. Але, після аналізу основних змін, які пропонуються Комітетом, стає зрозуміло, що суттєвих виправлень щодо найбільш спірних питань на розгляд не виносилось. Навпаки: Комітет запропонував ще збільшити видатки на утримання Служби безпеки України на 50 мільйонів гривень.

Ексміністр соціальної політики Павло Розенко у коментарі для НАБУ.org припустив, що влада збільшує видатки на утримання правоохоронних органів, щоб вони «закривали очі на корупційні схеми».

«Це бюджет великого обману і корупції. І саме трансформація його між першим та другим читанням мені дає робити такі висновки», – заявив Розенко.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За результатами засідання Комітету Народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк у своєму Телеграм-каналі повідомив, що правки були прийняті більшістю членів комітету, серед яких і члени комітету від партій, голови фракцій яких під час ранкового засідання погоджувальної ради висловлювались різко проти такої редакції документу.

Незважаючи на підтримку членів Комітету з питань бюджету, його ухвалення все одно залишається під питанням: черговою перепоною у прийнятті бюджету може стати й епідеміологічна ситуація. За словами спікера ВР Дмитра Разумкова, станом на сьогодні на COVID-19 хворіє 21 народний депутат. З усього вище описаного можна лише зробити висновок, що в останній у 2020-му році пленарний тиждень у Верховній Раді точитиметься запекла боротьба за потоки бюджетних коштів, за якою ми будемо спостерігати та повідомляти вам.