15.12.202046min

Андрій Рева: «Пріоритет влади – фінансування Офісу президента та силових структур»

3B3FD4C8-356C-44AF-92BA-2CE7D1840D79

В переддень голосування бюджету Українина 2021 рік у другому читанні журналіст НАБУ.org поспілкувався з ексміністромсоціальної політики Андрієм Ревою

Андрій Олексійович, як ви оцінюєтезміни до бюджету, запропонованіурядовцями до другого читання?

Всі ці зміни свідчать про антинароднуполітику, яку сьогодні проводить «зелена влада». Це не просте гасло – цеконстатація факту. Грошей в бюджетізавжди не достатньо на усі наші потреби, тому що наші бажання вони набагато ширшініж наші можливості. Коли у вас грошей не дуже багато, ви вимушені визначатипріоритети їх витрат і виходячи з того як виїх розташуєте, ви зможете зробитивисновок на скільки є адекватною і якоюлюдино центричною є нинішня влада.
Ось як приклад, беремо бюджет на цей рік. Я думаю, якщо ми живемо в умовахпандемії, то пріоритетом повинно було бути фінансування медичної галузі. По закону повинно бути забезпечено не менше 5% ВВП країни на галузь охорони здоров’я. По факту – в проєкті бюджету зроблений запит МОЗ на 296 млрд грн.
В першому читанні затверджено лише 157 млрд грн і це все після того, як під час щорічного звернення президента с трибуниВерховної Ради він наголосив, що зарплата лікаря повинна складати 25 тисяч гривень, медичної сестри – 17 тисяч, а молодшоїмедсестри – 13 тисяч гривень.
По факту – грошей дали на стільки мало, що вони навіть поточні видатки своїпокрити не можуть і ви знаєте, що міністрохорони здоров’я Степанов не голосував ніперший раз, ні другий коли це й закон готувався для другого читання.
Ви можете собі уявити що у 2014 році, коли йшла війна і було голосування за бюджет на міністерство оборони, хтось з чиннихполітиків не відав би свій голос. Що б сказали тоді про владу?
Чи мали б ми сьогодні з вами можливістьрозмірковувати про бюджет 2021? Я вважаю ні.
Як можна назвати владу адекватною, яка в умовах пандемії не забезпечує хоча б на мінімальному рівні потреби медицини. Зіслів Степанова треба хоча б 57 млрд грндодати на зарплати лікарям.
Сьогодні 80% лікарів отримують мінімальнузарплату так само як і середній медичнийперсонал та молодший і того обіцяногопідвищення вони не отримують.

Друга позиціяце освіта.
722 постанову прийняв уряд Гройсмана в липні 2019 року. Нас звинувачували в популізмі, хоча цією постановою, яка передбачала змінення системи оплати праціосвіти, тому що закон про освітупередбачав у 2024 році заробітну плату освітянам не менше ніж 4 прожитковихмінімуми, ми не могли це зробити одразурозписали по роках, як це робитипоступово.
В липні місяці цю постанову прийняли, їїтреба було запустити в січні місяці 2020 року. Всі міністри проголосували за включаючи навіть тих, які працювалираніше.
Однак ця постанова була зупинена на 2020 рік і зараз прем’єр-міністр Шмигаль вдругезупинив її прийняття на 2021 рік, тобтообіцяного підвищення зарплати освіта не отримає. Тому що 50 млрд, як заявив міністр Шкарлет, в нього на підвищеннязарплат немає. Виходячи з цього, освітатакож йде в мінус.

Третєармія.
Збільшується фінансування на ДБР, фінансування на СБУ, також збільшуєтьсяна 2 млрд прокуратура та на аж 700 млн зменшується фінансування міністерстваоборони. Тобто в умовах війни пріоритет не надається армії.

Одразу питання, чи можна назвати цювладу адекватною? Я гадаю, сумнівивеличезні.

Далі, якщо ви не підвищуєте заробітнуплату бюджетній сфері, відповідно не росте заробітна плата в приватному секторі, вони орієнтуються на державу, значить іденедобір коштів до пенсійного фонду. До другого читання у пенсійного фонду забирають 8.5 млрд грн, переносятьіндексацію мінімальної заробітної плати до 6500 грн з першого липня на перше грудня. Тобто робляться дві величезні дірки в пенсійному фонді.
Тут запитання, а як же ви будете індексацію пенсій робити та їх підвищення? Як ви будете індексувати пенсіївійськовослужбовців? Як ви будете виплачувати обіцяні 400 грн людям 75 років і старше? Але при цьому збільшуєтьсяфінансування силових структур.

Ви як гадаєте, як це можнаобґрунтувати та чи можна взагалі?

Те що Зеленський коли обіцяв, щопрезидент буду жити як вчитель, а вчительбуде жити як президент – напевно трошкипогарячкував. Тобто коли він прийшов до влади, та коли він почав робитиви ж бачите, все що він пообіцяв, все виконано. Епоха бідності з 21 квітня 2019 року закінчилась, епоха брехнізакінчилась. Всі державні дачі передані дітям. Навітькортежі зупинено. Комунальні тарифизнижено у два рази на тепло, це ще в грудні 2019 року обіцяв президент. Я можуперераховувати й далі, але це лишеобіцянками і залишилось. Ця владаговорить одне, а робить інше.

А як ви вважаєте, чому саме на правоохоронні органи збільшуютьсявидатки, в тому числі і на Офіс Президента та на Верховну Раду?

Мабуть, тому що це найголовніше в нашійкраїні, це її пріоритет..

Таке коротке, але змістовне інтерв’ю в нас вийшло. Вже незабаром у Верховній Радівідбудеться голосування за бюджет 2021. Ми будемо оперативно слідкувати за цимиподіями та повідомляти вам найголовніше.